Titel computertraining: Twitter en Facebook (beginners)
Datum: vrijdag 19 november, 14:00-15:15 uur
Aantal deelnemers: ongeveer 25
Tekst: Hermina de Vries
‘Let op: beginnersniveau’ staat er onder de aankondiging van deze computertraining Twitter en Facebook. Als Michael Opgenhaffen (docent aan het Lessius in Antwerpen en KU in Leuven) vraagt wie er op Twitter zit en wie op Facebook, gaan er maar weinig vingers de lucht in.
Het is voor het eerst, vertelt Opgenhaffen, dat hij ‘voor beginners’ toevoegt aan een computertraining op het VVOJ-congres. Dat hoefde voorgaande jaren niet, omdat iedereen toen nog een beginner was. Dat is nu wel anders…
Opgenhaffen benadrukt dat de sociale media de oude journalistieke methoden (zoals je oor te luister leggen in het café) niet vervangen.
Wel is het sociale web een handige aanvullende methode. Als je op zoek bent naar iemand die fan is van McDonalds bijvoorbeeld. Zo’n fan zit waarschijnlijk op een forum over McDonalds.
Op Google voeg je aan de zoekterm ‘mcdonalds’ de term ‘forum’ en ‘site:be’ (Belgische website) of ‘site:nl’ (Nederlandse website) toe. En zo vindt je een forum waar de laatste McDonaldsnieuwtjes worden uitgewisseld.
Een andere methode is om op zoek te gaan naar een sociaal platform als Flickr,.com. Daar vindt Opgenhaffen al snel iemand met ‘Mc’ toegevoegd aan de nickname.
Voor een ‘slachtoffer’ van Labelloverslaving zoekt Opgenhaffen op www.facebook.com. Maar vergeet vooral ook
www.youtube.com niet als zoekmachine, als je op zoek bent naar iemand die kan vertellen waarom Labello zo verslavend is.
Facebook telt meer dan 500 miljoen leden, dus natuurlijk zitten daar ‘Labello-verslaafden’ tussen. Opgenhaffen waarschuwt dat journalisten niet moeten denken dat er alleen jongeren op Facebook zitten.
De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar. En er komen meer en meer 60-plussers op Facebook. Het voordeel van dit sociale netwerk is dat mensen zich aanmelden met hun echte naam.
Opgenhaffen laat zien hoe je kunt zoeken via de zoekbalk van Facebook. Maar adviseert om ook te zoeken in de groepen (groups) of in ‘newsfeed’ (waar mensen vertellen wat ze aan het doen zijn).
Zoeken op regio in Facebook is lastig, maar via de ‘advanced searchapp’ lukt het wel.
Hetzelfde geldt voor Twitter. Zoeken in Twitter doe je via search.twitter.com. Gebruik de ‘advanced search’, rechts onderaan de zoekbalk om te zoeken met een plaatsbepaling.
Via www.follerwonk.com kun je zien met wie een bepaalde politicus bijv. het meest contact heeft via twitter.
Een deelnemer aan de computertraining tips www.wefeelfine.com om makkelijk blogs van over de hele wereld te doorzoeken.
De onderzoeksjournalistiek bloeit, dat bleek wel tijdens de wederom uitverkochte VVOJ Conferentie 2024. Maar liefst 500 deelnemers waren vrijdag 15 en zaterdag 16 november bijeen in de prachtige locatie De Doelen in Rotterdam. Bijna twee keer zoveel als een paar jaar geleden.