Titel: Camjo in de Dorpsstraat
Docent: Ulrike Nagel (RTV Utrecht)
Datum en tijd: 12 mei 2012, 15:15-16:15 uur
Tekst: Job van der Meer
Ulrike Nagel vertelt dat RTV Utrecht in 2006 alle cameramensen er uit heeft gegooid. De verslaggevers werden camjo en moesten ook zelf hun items gaan monteren.
‘Eerst was het experimenteren op de zender’, vertelt ze, ‘maar RTV Utrecht besefte al snel dat het zonder opleiding niet zou gaan.’
Eén van de tegenvallende resultaten was veel grijs beeld. Dat kwam doordat de camjo’s vaak met de automatische instellingen van de camera werkten.
De eerste tip van Ulrike Nagel is dan ook om van je camera het diafragma in te stellen. Je krijgt dan een beter beeld. Kijk bovendien goed wat je allemaal handmatig kan instellen. Wie al kan fotograferen heeft daarbij voordeel.
Ulrike Nagel zelf kocht haar camera uit een faillissementsverkoop. Dat scheelde veel geld. Maar nog steeds werkt ze met apparatuur van rond de 3.000 euro.
Tip: Als uitbreiding van je camera is een lamp handig, zeker in de winter als het vroeg donker is.
Tip: Vaak heeft alleen degene die je filmt en interviewt een microfoon zodat jouw vragen niet hoorbaar zijn op de opname. Je kunt je item zo monteren dat jouw vragen niet nodig zijn, maar dan moet wel de geïnterviewde daar op inspelen door jouw vreaag in zijn antwoord te herhalen.
Een andere optie is om de cameramicrofoon naar achteren te richten, zodat die jouw vragen opneemt.
Ulrike vertelt verder hoe ze van tevoren voorbereid hoe haar item gaat zijn. Ze maakt een script waarbij ze al voor het op pad gaan bedenkt wat goede shots zijn en hoe het verhaal moet verlopen. Mensen staan altijd in het middelpunt van haar verhalen.
‘Denk er over na hoe details je verhaal beter kunnen maken’, zegt ze.
Ze laat een filmpje zien waarbij een glas water is gebruikt om trillingen van heiwerkzaamheden weer te geven. Een mooie vondst.
Bij filmen moet je rekening houden met zwaartelijnen. Het zijn de lijnen waarlangs mensen naar beelden kijken (de gulden snede). Iemand staat bijna nooit centraal in beeld en twee keer iemand aan dezelfde kant in het beeld is ook niet mooi. Maar zet vooral mensen in beeld. Een lege kamer is niet mooi.
Ulrikes pleidooi in deze workshop is vooral om voordat je op pad gaat al goed na te denken over wat je in je item wilt vertellen en hoe je dat gaat doen.
‘Denk na over je openingsshot’, zegt ze. ‘Je wilt dat de kijker direct je reportage wordt ingezogen.’
Ook soundbites zijn belangrijk. Dat is vaak het natuurlijke geluid dat er al is, zoals het schuiven van een kano, of dat wat mensen op een moment spontaan tegen elkaar zeggen.
Daarnaast is het goed om te bedenken wie je hoofdpersoon gaat worden en om daar in ieder geval een afspraak mee te maken. Maar kies ook vooral ter plekke iemand die goed in je verhaal past.
Tip: algemene beelden beklijven niet. Maak een verhaal, geen verslag. Blijf niet op afstand.
Al met al een workshop boordevol heel nuttige tips.