Titel: Data Journalism basics. Bootcamp part 1
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 09:00-10:15 uur
Spreker: Steven Doig
Aantal deelnemers: 11
Verslag: Lara Meyers
Bij de workshop Data Journalism basics Boot Camp leerden de aanwezige onderzoeksjournalisten hoe ze praktisch met Excel moeten werken. Deze workshop werd gegeven door de Amerikaanse spreker Steven Doig. Vanzelfsprekend was deze workshop in het Engels.
Bij deze workshop die in twee sessies werd onderverdeeld, leerden de journalisten zes tot zeven dingen met Excel die de verslaggeving beter kunnen maken.
Eerst werd de functie van Excel vermeld, en de hoeveelheid aan data Excel kan bevatten. Het programma heeft meer dan een miljoen rijen en 16000 kolommen aan data. Vroeger werd er veel tijd verspild aan het invullen van deze data, tegenwoordig vind je alles op internet.
De belangrijkste vraag bij het opzoeken van gegevens in Excel die je jezelf moet stellen is wat voor data je precies nodig hebt. Als je niet weet naar wat je zoekt, is het zoeken nutteloos.
Een ander efficiënt gedeelte dat werd aangeleerd is hoe je de extreemste waarden vindt, de gegevens die het waard zijn om vermeld te worden. Dit doe je door juist de sorteren, van groot naar klein of andersom.
Het was waarschijnlijk niet de bedoeling, maar de toeschouwers hebben gezien dat Excel ook fouten kan maken. Zo kan het computerprogramma cijfers met letters verwarren met fouten tot gevolg.
Na het sorteren werd het ‘filteren’ uitgelegd. Daarmee kruis je enkel de stad, naam of eender wat aan dat je nodig hebt. Zo wordt gegevens opzoeken erg makkelijk.
Steven Doig gaf tijdens de sessie een hele mooie quote, met een groot waarheidsgehalte: ‘Computers doen alleen maar wat jij hen zegt te doen, niet wat jij wilt dat ze doen’.
En dat hebben de journalisten aan den lijve ondervonden. Opvallend is dat er tijdens de workshop veel vragen werden gesteld die onmiddellijk werden beantwoord. Ook door de twee Amerikaanse assistenten van meneer Doig.
Na de basis van Excel werden er enkele formules aangeleerd die nodig kunnen zijn. Namelijk de som en hoe je percentages moet berekenen. De uitkomsten werden soms afgerond, en daarbij zag je een opvallend feit. Bij een computer van Apple worden de cijfers naar beneden afgerond, en bij een Windows worden de cijfers naar boven afgerond.
Kortom, een heel leerrijke workshop waarbij de basis van Excel werd aangeleerd, want die basis heb je nodig om makkelijk gegevens terug te vinden.