Conferentie

VVOJ2012 verslag: Searching the internet

Titel: Searching the internet
Datum: 16 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Ewoud Sanders

Verslag: Annelies Block en Cloë van Bael

Hoe kan je optimaal informatie zoeken?

Filters gebruiken:
Bij Google, de zoekmachine die 93 procent van de Nederlandse bevolking gebruikt, staan links op de pagina allerlei filters die je kunt toepassen op je zoekresultaten. Je kunt filteren op muziek, video’s, meer opties, enz.

Ook toetsencombinaties als CTRL+f (markeert het zoekwoord in de tekst), zorgen ervoor dat je efficiënt kan zoeken waardoor je heel wat tijd je bespaart.

Enkele voorbeelden:
*= vul de leegte in (vb.: je zoekt een e-mailadres bij achmea en je weet bijvoorbeeld enkel de voornaam=> Peter*@achmea.nl en je krijgt resultaten met het emailadres en soms zelfs een excelsheet).
“”= precies zo moet het er staan
.. = geef een numerieke waarde tussen x en y (vb.: anorexia filetype:pdf 2009..2012) Je krijgt enkel resultaten van 2009 tem 2012.
Filetype: = zoek een bepaald bestandstype (vb.: filetype:pdf “zwarte piet”). Wanneer je op zoek bent naar onderzoeken of serieuze teksten, dan zoek je best naar pdf of ppt. Op deze manier vind je ook heel vaak experts terug.
Site: = beperk de zoekopdracht tot deze website en dit domein.
OR = zoek dit of dat. (vb. “zelfmoord” OR “suicide”)
Define: = zoek de definitie.

Een databank zoeken en doorzoeken
Er zijn twee soorten web: het zichtbare (Google, Bing, Yahoo,…) en onzichtbare (vb.: de goudengids).
Het onzichtbare web levert je heel wat informatie op waarvan je zeker kunt zijn dat ze correct is. Ook databanken van universiteiten bevatten heel wat interessante informatie. Maak gebruik van die overzichtslijsten.
Ideale databanken voor krantenjournalisten zijn krantenarchieven. In Nederland is er de bekende krantendatabank: http://Kranten.kb.nl/. Als je een artikel wil schrijven rond de Titanic, kan je bijvoorbeeld in het krantenarchief gaan zien naar overlijdensberichten. Je pikt de overleden personen hun naam op en zoekt naar de achtergrond van deze mensen.

Toetsen op betrouwbaarheid
Uiteraard moet je bij het raadplegen van databanken steeds kritisch zijn. Op het internet circuleert er ook veel onjuiste informatie. Als je wil weten of de site betrouwbaar is, check je best de domeinregistratie op iana.org.

Tijdbesparende tips
ABBYY is een screenshot reader waardoor je niet meer zelf een screenshot moet uittypen. Je kunt de applicatie downloaden voor 9,95 euro. Als je ingewikkelde zoekacties verricht is het handig om de pagina te ‘bookmarken’. Op die manier kun je de pagina snel terugvinden. Een andere applicatie is Google Alerts, die je op de hoogt houdt van een bepaald thema naar jouw keuze.

Ben je een interessante website kwijt, dan kan je de pagina’s die je het laatst hebt geraadpleegd, terug vinden op https://www.google.com/history/.

Ben je benieuwd wat google weet over jou? Op https://www.google.com/dashboard vind je waar je op het internet gegevens hebt staan.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

De onderzoeksjournalistiek bloeit, dat bleek wel tijdens de wederom uitverkochte VVOJ Conferentie 2024. Maar liefst 500 deelnemers waren vrijdag 15 en zaterdag 16 november bijeen in de prachtige locatie De Doelen in Rotterdam. Bijna twee keer zoveel als een paar jaar geleden.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk