Onderzoeksjournalistiek geldt traditioneel niet als het smeuïgste genre. Toch vinden we ook hier steeds meer boeiende verhalenvertellers. Dat bewijst de jongste editie van het digitale jaarboek Meestervertellers. Sinds vrijdag 3 staat het online.
De Stichting Verhalende Journalistiek verzamelde voor de editie 2016 opnieuw de best vertelde journalistieke verhalen in Nederland en in Vlaanderen, op radio, tv, online en in dag- en weekbladen. De redactie van het digitale jaarboek Meestervertellers las, beluisterde en bekeek honderden bijdragen. Tien werden er uitgekozen. Tien verhalen die het best gebruikmaken van literaire stijlmiddelen om journalistiek te brengen die het publiek bij de lurven grijpt.
Bij deze tien zitten ook verschillende verhalen met een onderzoeksjournalistiek karakter, zoals:
• Schuldig, een documentaireserie voor HUMAN, over hoop, wanhoop en veerkracht in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een buurt verbonden door schulden. Ester Gould en Sarah Sylbing volgden bewoners die het hoofd nog maar net boven water kunnen houden, of al kopje-onder zijn gegaan.
• Team Gaza. Voor BNN/Vara volgden Frederick Mansell en Laurens Samsom Laurens Samsom gedurende een volledig seizoen vijf spelers van een voetbalteam en een journaliste in de Gazastrook. Dat leverde niet alleen een indringende documentaire op, maar ook een interactieve website.
• Het Wilgenhof Geheim (RadioDoc). Politieagent Henny Wilgenhof werkte tussen 1975 en 1985 voor de Politieke Inlichtingen Dienst (PID). Ruim een kwarteeuw na zijn vaders dood duikt programmamaker Joost Wilgenhof in diens geheimzinnige dubbelleven.
De Vrienden van de Stichting Verhalende Journalistiek kozen uit dit tiental een overall winnaar: Schuldig. Deze reportageserie en de negen andere geselecteerde producties staan nu online.