Lekken en hacken stonden centraal tijdens een VVOJ-avond samen met Publeaks, vrijdag 10 maart in Pakhuis de Zwijger. Gemist, deze boeiende avond? Je kunt ‘m terugzien in de opname van de livestream boven dit bericht.
Waarom besloot EenVandaag een tip te onderzoeken van criminelen over hun eigen afpersingszaak?
Hoe ging NRC Handelsblad om met gelekte e-mails uit een wel heel bijzonder old boys netwerk?
Publeaks.nl bestaat drie jaar. De website heeft zich bewezen als een nuttig platform, waar klokkenluiders veilig en anoniem informatie kunnen delen met de pers. Een aantal van de mooiste verhalen die dat heeft opgeleverd, zijn gebundeld, telkens met het achtergrondverhaal van de journalist erbij.
Vrijdagavond 10 maart werd de bundel gepresenteerd en discussieerden over hoe journalisten werken met anonieme bronnen en de ethische vragen die lekken & hacken met zich meebrengen.
Een avond met:
Guido Vermeulen, verslaggever bij EenVandaag. De actualiteitenrubriek pakte een tip op van criminelen die supermarktketen Lidl afpersten.
Hanneke Chin-A-Fo, onderzoeksjournalist bij NRC Handelsblad. De meeste van haar verhalen gaan over geldstromen en internationale kwesties.
Teun Gautier, uitgever De Coöperatie en voorzitter bestuur Publeaks. Gautier vindt dat journalisten actiever moeten samenwerken met klokkenluiders.
Martijn Roessingh, adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Hij coördineerde het Panama Papers-onderzoek, op basis van 12,6 terabyte anoniem gelekte data.