In het tweede online VVOJ Regiocafé vertellen collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen. Hoe gingen ze te werk? Waar zaten de hobbels en de doorbraken in hun onderzoek? Waar zijn ze trots op? En waren er ook nog leerzame bloopers?
En dit zijn de verhalen waarover we het met deze collega’s hebben gehad:
Dossier De Hoekse Lijn
Hoe konden de kosten en planning van een ‘simpele’ metrolijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland zó uit de hand lopen? Journalisten van Spit, Vers Beton, de Westlandse omroep WOS, de lokale omroep SCHIE en Open Rotterdam maakten samen een reconstructie van het debacle met de Hoekse Lijn. Wie begon? Wie had de leiding? En hoe is dat, samenwerken met zo veel collega’s van zo veel verschillende media? We vragen het aan Bas Booister en Bram Logger.
Om te lezen:
Dossier De Hoekse Lijn bij Vers Beton
De politiepuist van Horst
Rik van Hulst en Sjors van Beek van dagblad De Limburger doken in de achtergronden van het grootste disciplinaire onderzoek ooit binnen de Nationale Politie. Hun verhaal ‘De politiepuist van Horst’ is het hoogtepunt van een reeks artikelen die al sinds 2019 loopt. Hoe dring je als onderzoeksjournalist door in een bastion zoals dat van de Nationale Politie? En wat kom je daar dan allemaal tegen? Rik van Hulst neemt ons mee achter de schermen van het onderzoek.
Om te lezen:
Selectie uit de verhalen die in De Limburger zijn verschenen (pdf)
Sociale huurwoning als Haagse melkkoe
Woningcorporaties dragen de eerste twee maanden huuropbrengst van sociale huurwoningen zo ongeveer een op een af aan het rijk. Wat keert er van deze verhuurdersheffing terug in de regio? Weinig, ontdekten onderzoeksjournalisten van De Gelderlander, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia in alweer een bijzondere samenwerking. Wat is de meerwaarde van de vergelijking tussen regio’s die de drie kranten maakten? Jacqueline van Ginneken vertelt.
Om te lezen: