Tussen 2014 en 2020 ging er ruim 120 miljoen euro van donorlanden via Mayday naar de Witte Helmen, reddingswerkers in Syrië, twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Nederland doneerde van 2015 tot eind 2018 in totaal 12,5 miljoen euro. Die hulp werd stop gezet omdat het kabinet geen positief resultaat meer verwachtte van de ‘stabilisatiesteun’ aan de Syrische oppositie.
Volgens de journalisten speelde bij dit besluit ook een Russisch-Syrische desinformatiecampagne een rol. Zo stelden Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert vragen over de steun aan de Witte Helmen. Ze verwezen daarbij naar een artikel van Vanessa Beeley – blogger en pro-Palestina-activist – over ‘terroristische activiteiten’ van de hulporganisatie.
Verder onderzocht De Groene Amsterdammer de rol van de Nederlandse chief financial officer Johan Eleveld. Hij bleek als bestuurder betrokken bij drie faillissementen, een aspect wat niet eerder was belicht. Eleveld bleef zichzelf salaris uitkeren, toen veel medewerkers dat niet meer kregen en leende geld wat niet werd terugbetaald. De journalisten stond hij alleen off-the-record te woord.
Het onderzoeksverhaal is gebaseerd op maandenlange research van Wob-documenten, rechtbank- en faillissementsverslagen, Kamerstukken en publicaties in binnen- en buitenlandse media. Gesproken werd o.a. met Syrië-deskundigen, oud-medewerkers en bestuurders van Mayday Rescue en de Witte Helmen en de curator.