Fotojournalist en antropoloog Teun Voeten promoveerde in 2018 op een onderzoek naar drugsgeweld in Mexico. De vondst van meerdere crystal meth-labs in Brabant waren voor hem aanleiding voor een onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de opmars van de extreem verslavende drug. Het onderzoek zou twee jaar in beslag nemen en bracht hem onder andere in de VS, Mexico, Afghanistan, Thailand en Tsjechië. Zijn onderzoek mondde uit in een journalistiek boek waarin hij de complexe wereld van methamfetamine-productie en gebruik in kaart brengt.
Voeten deed literatuuronderzoek waarbij hij zowel journalistieke als wetenschappelijke bronnen raadpleegde. Hij onderzocht de farmacologische werking en de synthese van de drug, verdiepte zich in de verschillende productieprocessen en schetst de geschiedenis van het gebruik. Dat begon met de nazi’s die methamfetamine tijdens de Blitzkrieg inzetten als pepmiddel voor hun leger.
Daarnaast voerde Voeten antropologisch veldwerk uit onder verslaafden in steden als Los Angeles, de Mexicaanse grensstad Tijuana en Kabul. Hij sprak met deelnemers aan chem seks party’s uit de Amsterdamse gay scene en met crystal meth-koks in Praag. Hij interviewde hulpverleners, verslaafden, drugsbazen, dealers, politie, drugslaboranten, academici, beleidsmakers, rechters, advocaten en gedetineerden.
In zijn boek wisselt hij journalistieke reportages af met analyses. Hoewel Nederland niet veel crystal meth-gebruikers kent is het wel een van de grootste producenten van de drug. Voeten waarschuwt dat Nederland een narcostaat dreigt te worden. ‘Om een Mexicaanse uitdrukking te gebruiken: als de tandpasta eenmaal uit de tube is, krijgt je hem er niet meer in.’