De Loep, Longlist

De coup van Qatar

NRC
Joris Kooiman, Gabriella Ader, Enzo van Steenbergen,
Kranten Two-tone

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De zoektocht laat zien hoe voetbaldromen van machthebbers in de Golf, wereldwijd levens veranderden. Van een Senegalese voetballer in een voorstad van Parijs tot een weduwe in een bergdorp in Nepal. De NRC-journalisten ontrafelden het masterplan waarmee Qatar het WK heeft binnengehaald en legden bloot hoe clubs als Manchester City en PSG werden gebruikt als geopolitieke wapens. Hiervoor interviewden zij zeker zestig betrokkenen, waarvan de helft werd opgevoerd in de podcastserie.

Daarnaast onderzochten ze de arbeidsomstandigheden van WK-arbeiders in Qatar én het politiek-economische systeem waar zij onderdeel van zijn. Zo werd de zaak bekeken van een medewerker van het uitvoerend comité die kritiek had op de omgang met arbeidsmigranten en uiteindelijk in de gevangenis belandde. Ook spraken de journalisten in Nepal teruggekeerde arbeidsmigranten, hun familieleden, artsen, onderzoekers, migratie-autoriteiten en arbeidsbureaus. Van de arbeiders in Qatar, durfden zeven te praten: beveiligers, schoonmakers, een huishoudelijke hulp.

Alle verhalen werden geverifieerd met behulp van arbeidscontracten, paspoorten, video’s, foto’s, medische documenten, verzekeringspapieren, rechtbankdocumenten, het verslag van een lijkschouwer, e-mails, visa, Whatsappberichten en spraakberichten.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk