In 2023 vond de GIJC plaats in Göteborg, Zweden. In samenwerking met de VVOJ heeft het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten zes tickets beschikbaar gesteld voor freelance onderzoeksjournalisten voor wie deelname aan de conferentie echt iets kan toevoegen aan hun onderzoeksjournalistiek praktijk, bijvoorbeeld door specifieke kennis of contacten op te doen voor een lopend onderzoek.
Lees hier de verslagen van de deelnemers:
Met ruim 2100 onderzoeksjournalisten van 132 landen was GIJC het grootste onderzoeksjournalistieke congres ooit. Het voelde imposant en kolossaal, maar wonderbaarlijk genoeg niet intimiderend. Op iedereen kon je afstappen, wat altijd tot leuke gesprekken leidde. Via de ticketactie van de VVOJ en FBJP kon ik als freelancer bij The Investigative Desk naar dit congres.
Op de Global Investigative Journalism Conference in het Zweedse Gothenburg leerde ik het belang van samenwerking en hoe iedereen bereid is daaraan bij te dragen.
‘Een enkeling is een drenkeling’ luidt een bekend Surinaams gezegde. Dat betekent in mijn geboorteland zoveel als: ‘Wie in zijn eentje iets onderneemt zal maar moeilijk succes boeken.’ Het klinkt misschien heel negatief, maar ik heb het juist als heel positief ervaren dat je binnen de onderzoeksjournalistiek tegenwoordig geen drenkeling hoeft te zijn. Al tijdens de eerste netwerkborrel van de Global Investigative Journalism Conference in Göteborg na de registratie op 19 september, viel dat mij op.
Een workshop van Henk van Ess volgen is toch een beetje als een fantastisch taartje komen eten op de verjaardag van een oom die de ene na de andere foute grap maakt, waar iedereen dan toch maar braaf om lacht. Van Ess is alles in één: hij is én het taartje en de oom.
De Global Investigative Journalism Conference in Gothenburg was voor mij een zeer indrukwekkende en leerzame conferentie.
Het is inspirerend om verhalen te horen van journalisten van over de hele wereld die in veel moeizamere omstandigheden hun werk moeten doen. Onze klachten over slechte informatievoorziening vanuit de overheid stellen weinig voor, vergeleken met hoe journalisten in landen als Nigeria of Venezuela te werk moeten gaan. Niet dat wij ons daarom niet meer boos hoeven te maken over Woo-stukken die maar niet komen. Maar omdat als je hun verhalen hoort, je beseft wat een groot goed persvrijheid is en hoe belangrijk het is om die te blijven beschermen.
Als zelfstandig onderzoeksjournalist ben ik gewend om alleen te werken. Het merendeel van mijn tijd besteed ik vanuit mijn onderzoekskantoor aan huis, opgesloten in een eigen ‘werkbubbel’. Hoe groot en omvangrijk de internationale onderzoekswereld buiten die bubbel is, werd goed duidelijk tijdens The Global Investigative Journalism Conference in Gotenburg.