Kinderen, ouderen en buitensporters zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling. De GGD heeft richtlijnen opgesteld voor voorzieningen waar deze doelgroepen veel tijd doorbrengen. Investico gebruikte openbare data om deze ‘gevoelige bestemmingen’ te lokaliseren. Locatiegegevens werden uit landelijke registers van zorgaanbieders, kinderopvang- en sportaanbieders gehaald. DUO leverde locatiegegevens van scholen. Om te zien welke scholen, zorginstellingen en sportvelden te dicht bij een drukke weg liggen zijn deze locatiegegevens gekruist met het Nationaal WegenBestand.
EenVandaag heeft vervolgens een enquête uitgezet onder scholen en buitenschoolse opvang op gevoelige locaties. Dat was veel werk en leverde weinig respons op. Daarom is een groot redactieteam gaan bellen en dat leverde wel veel reacties op die verwerkt konden worden in de reportages.
Voor de publicaties is een visualisatie gemaakt met alle gevoelige bestemmingen. Over de presentatie is veel nagedacht en gediscussieerd. De onderzoekers wilden geen zwarte lijst publiceren omdat dat negatieve gevolgen kan hebben voor het aantal leerlingen of sporters. Maar het publiek moet gevoelige bestemmingen in hun omgeving wel kunnen opzoeken. Gekozen is voor een kaart waarin niet gezocht kan worden op naam of adres maar waar gebruikers wel zelf kunnen inzoomen.
Investico schreef een longread voor De Groene Amsterdammer en Trouw; EenVandaag maakte een uitzending. De onderzoekers werkten samen met De Gelderlander, het Noordhollands Dagblad en Vers Beton die het verhaal toespitsten op hun eigen verspreidingsgebied.