De gevolgen voor de jongeren zijn traumatiserend. Sinds 2022 verdwenen zeker 360 alleenstaande minderjarigen uit de asielopvang. De overkoepelende radioreportage toont de impact door een groepje Eritrese jongens te volgen.
Na een uitgebreid vooronderzoek met onder meer analyses van signalen over mensenhandel en gesprekken met bronnen bij opvanglocaties begon het veldwerk: langdurig rondhangen op diverse uitgekozen locaties in en rond de hotels. Dat was lastig, wat niemand mag naar binnen bij de opvang voor minderjarigen. Parkeerplaatsen van het hotel, of het terrein van de buren, werden op ontmoetingsplekken voor nieuwkomers. Uiteindelijk zijn de journalisten gaan logeren in dezelfde hotels als waar de minderjarigen werden opgevangen op verschillende locaties in het land.
De klachten van Eritrese jongeren blijken de sleutel om opvangmedewerkers hun verhaal te laten delen, want het botst tussen de vaste COA-medewerkers (en hulpverleners die al langer met deze doelgroep werken) en nieuw aangetrokken ZZP’ers. Het leidde ook tot de journalistieke keuze om aan de hand van de Eritrese jongens het verhaal van de vele overplaatsingen op de radio te vertellen.