Controlerend, De Loep, Longlist

Reconstructie van een mislukte kernuitstap

De Tijd
Tobe Steel, Wim Van de Velden, Dieter Dujardin en David Adriaen
Redactie

Een politiek akkoord over de sluiting van de Belgische kerncentrales  maakte de weg vrij voor de  vorming van de regering De Croo in september 2020. Toen al speelde de vraag: zal energieminister Tinne Van der Straeten van de politieke partij Groen er in slagen om de kerncentrales definitief stil te leggen? De Russische inval in Oekraïne zette alles op zijn kop en eind 2021 werd duidelijk dat de regering de knoop niet zou doorhakken. De Tijd volgde drie jaar lang verschillende sleutelspelers. Tobe Steel, Wim Van de Velden, Dieter Dujardin en David Adriaen reconstrueerden in een drieluik hoe de kernuitstap op de valreep werd teruggedraaid.

Aan de hand van talloze gesprekken met meer dan veertig betrokkenen, geheime onderhandelingsdocumenten en meetings, schetsen ze hoe de zaak een andere wending nam en onderhandelingen tussen de regering en energiemaatschappij Engie uiteindelijk leidden tot het open houden van twee kerncentrales.

Het onderzoek bracht aan het licht hoe achter de schermen het beleid rond kernenergie tot stand kwam, met voor het eerst een gedetailleerde inkijk in de belangrijke beslissingsmomenten. Zo raakte dankzij deze reconstructie bekend hoe een politiek akkoord over de sluiting van de kerncentrales de eigenlijke sleutel betekende om een coalitie te kunnen vormen, maar ook waarom het dossier vanaf de start van de regering één van de grootste twistpunten bleef. De reconstructie schetst een beeld over hoe verschillende sleutelspelers elkaar dwarsboomden, hoe toevalligheden uitgroeiden tot gamechangers en hoe het ontbrak aan een duidelijke gezamenlijke visie van waar het naartoe moest met de Belgische energievoorziening.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk