Nieuws

Nikki Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar onderzoeksjournalistiek

Nikki - klein

Per 1 december 2024 is Nikki Sterkenburg (1984) benoemd tot bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel onderzoeksjournalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als hoogleraar gaat zij twee dagen in de week wetenschappelijk onderzoek doen naar de democratische relevantie van onderzoeksjournalistiek. Daarbij is het de ambitie om met deze onderzoeksresultaten de journalistieke praktijk verder te verstevigen en te verankeren. Aan de leerstoel wordt een onderzoeksgroep verbonden met buitenpromovendi, die in de gelegenheid worden gesteld om te promoveren naast hun onderzoeksjournalistieke werk.

Het eerste publieke optreden van de bijzonder hoogleraar onderzoeksjournalistiek zal op vrijdag 15 november plaatsvinden op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek in Rotterdam, waar ze een eerste reactie zal geven op haar onderzoeksopdracht.

Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek in Amsterdam en Groningen. Ze begon haar journalistieke carrière in 2010 als misdaadjournalist bij Nieuwe Revu en werkte daarna als onderzoeksjournalist bij Quote, Vrij Nederland en Elsevier Weekblad. Daarnaast promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op motieven van radicaal- en extreemrechtse activisten in Nederland en schreef daarover het boek Maar dat mag je niet zeggen. Sterkenburg is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en bestuurslid bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Nikki Sterkenburg: “Deze leerstoel biedt me de mogelijkheid om twee grote liefdes te combineren: wetenschappelijk onderzoek en onderzoeksjournalistiek. Zeker in tijden waarin onderzoeksjournalistiek nog maar een beperkt deel is van het dagelijkse informatieaanbod, is het relevant om te onderzoeken welke gevolgen dit heeft voor de impact van journalistieke onthullingen. Wat deze leerstoel extra bijzonder maakt, is dat deze niet Angelsaksisch georiënteerd is, maar juist de Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalistiek centraal stelt. Ik zie erg uit naar deze eervolle opdracht.”

De bijzonder hoogleraar wordt wetenschappelijk ondersteund door een Curatorium onder voorzitterschap van Irene Costera Meijer, emeritus-hoogleraar journalistiekwetenschap aan de VU en een van de initiatiefnemers van de leerstoel.

De andere initiatiefnemer van de bijzondere leerstoel is de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Stichting Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Onderzoeksjournalistiek (Stichting SWOO) zal optreden als onafhankelijke werkgever en beheerder van de financiële middelen.

Meer informatie: Evert de Vos, voorzitter VVOJ (devos@groene.nl, 06 21 63 19 28).

“Zeker in tijden waarin onderzoeksjournalistiek nog maar een beperkt deel is van het dagelijkse informatieaanbod, is het relevant om te onderzoeken welke gevolgen dit heeft voor de impact van journalistieke onthullingen.”

Gerelateerde artikelen

Een ‘wolk van wantrouwen en frustratie’ bij journalisten die een Woo-verzoek hebben ingediend, en eenzelfde ‘wolk van wantrouwen en (incidenteel) spijt’ aan de kant van ambtenaren die ze moeten behandelen. Dat obstakel voor een goed functioneren van de Wet open overheid signaleert Folkert Jensma in het voorwoord van Het Woo witboek, Best practices: van journalisten, voor ambtenaren, dat de VVOJ in samenwerking met de Open State Foundation (OSF) heeft uitgebracht.

De VVOJ presenteert op de eerste Regiomiddag in 2025: een podcast die de Vlaamse onderwereld induikt, een succesvolle Vlaams- Nederlandse journalistieke samenwerking, een kersvers Brabants nieuwsplatform en 10 tips voor AI Tools.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk