Nieuws

Toelichting aanstelling Bijzonder Hoogleraar Onderzoeksjournalistiek

2tone_hoogleraar

De aanstelling van Nikki Sterkenburg als Bijzonder Hoogleraar Onderzoeksjournalistiek heeft de afgelopen dagen binnen de Nederlandse media vragen en reacties opgeroepen. Die gaan over het feit dat ze deeltijds voor een Nederlandse overheidsorganisatie werkt (NCTV) en daarnaast als academicus onderzoek zal doen naar het vak van de onderzoeksjournalistiek. De VVOJ – tevens initiatiefnemer van de leerstoel – wil volledig transparant zijn over de aanstelling om daarmee mogelijke misverstanden uit te klaren.

Een zicht op de rolverdeling en het proces – wie doet wat – is daarbij belangrijk:

 

  • De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ): De VVOJ is de initiatiefnemer van de leerstoel en heeft er de financiering voor geworven.
  • De benoemingsadviescommissie (BAC): is ingesteld door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en is als enige bevoegd om de hoogleraar te werven en benoemen. In de BAC zetelen mensen uit de faculteit journalistiek, de academische wereld en enkele onderzoeksjournalisten (onder wie een VVOJ-bestuurslid).
  • De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Onderzoeksjournalistiek (SWOO): Deze stichting is opgericht om de financiering van de leerstoel te beheren en treedt op als werkgever van de hoogleraar. In het bestuur zetelen onafhankelijke leden en drie onderzoeksjournalisten.
  • College van Curatoren: Dit college is ingesteld door de SWOO en heeft als taak te controleren dat de garantie van wetenschappelijke vrijheid en onafhankelijkheid gewaarborgd blijft. Daarin zetelen vertegenwoordigers van de VU, VVOJ en financiers van de leerstoel. Dit college moet ook goedkeuring geven aan en toezien op het onderzoeksplan van de hoogleraar.

Uit de aanwervingsprocedure binnen de BAC is Nikki Sterkenburg er als sterkste kandidaat uitgekomen voor de functie van hoogleraar, wat een wetenschappelijk academische functie is, geen journalistieke. De bijzonder hoogleraar zal zelf geen onderzoeksjournalistiek bedrijven maar academisch onderzoek doen naar het vak van de onderzoeksjournalistiek.

Nikki Sterkenburgs andere activiteiten bij de NCTV en mogelijke bezwaren daarover zijn binnen de BAC uitgebreid aan bod gekomen. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen haar en de Vrije Universteit Amsterdam. Daarnaast heeft de NCTV schriftelijk de garantie gegeven haar wetenschappelijke onafhankelijkheid te waarborgen. Het College van Curatoren ziet daarop toe.

De VVOJ staat open voor een gesprek met iedereen die daar nog vragen over heeft.

Gerelateerde artikelen

Een ‘wolk van wantrouwen en frustratie’ bij journalisten die een Woo-verzoek hebben ingediend, en eenzelfde ‘wolk van wantrouwen en (incidenteel) spijt’ aan de kant van ambtenaren die ze moeten behandelen. Dat obstakel voor een goed functioneren van de Wet open overheid signaleert Folkert Jensma in het voorwoord van Het Woo witboek, Best practices: van journalisten, voor ambtenaren, dat de VVOJ in samenwerking met de Open State Foundation (OSF) heeft uitgebracht.

De VVOJ presenteert op de eerste Regiomiddag in 2025: een podcast die de Vlaamse onderwereld induikt, een succesvolle Vlaams- Nederlandse journalistieke samenwerking, een kersvers Brabants nieuwsplatform en 10 tips voor AI Tools.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk