VVOJ Activiteiten

#LROJ16 – Anders vertellen met tech & tools

In deze workshop leer je meer over de verschillende online ‘storytelling tools’.
Veel goede journalisten vinden het lastig om een verhaal op een innovatieve manier te brengen. Hierbij kunnen de websites behandeld in deze workshop je helpen.

door VERA BOSCH

Gemma van der Kamp is journalistiek docent op de Fontys Hogeschool Tilburg. Zij doceert hier over de innovatieve kanten van de journalistiek. Daarnaast test zij met docenten en studenten van de FHJ verschillende tools. Studenten gebruiken en schrijven er per tool een recensie over op: www.techentools.fhj.nl. Gemma licht er enkele uit in deze workshop, ze zijn snel in gebruik en veelal gratis.

http://www.exposuretool.com
Deze website is gratis en makkelijk te gebruiken. Je maakt hier je eigen pagina, waarbij je zowel foto’s, filmpjes, kaarten en geluidsbestanden kan implementeren.

http://www.storymap.knightlab.com
In deze tool kun je allerlei functies gebruiken. Zo kan je een geluidsfragment onder een tekst plaatsen. Bijvoorbeeld: ‘the crowd was full’ met een geluid van een menigte eronder.
Ook kan je een ‘Storymap’ maken door op een landkaart allemaal puntjes te maken.
Bijvoorbeeld: vluchtroute van een verdachte. Alle tools van ‘Knightlab’ werken over het algemeen goed omdat dit bedrijf fulltime bezig is met updates.

http://www.silk.co/journalism
Silk is een data journalistieke tool, die erg makkelijk in gebruik is. Silk is handig voor een kleine productie of als je net begint en snel een visualisatie wil maken.

http://www.wirewax.com
In Wirewax maak je een interactieve video waarin je pop-ups kan plaatsen. Je maakt bijvoorbeeld een filmpje over een straat en laat op verschillende plekken pop-ups omhoog komen met informatie over de verschillende panden of winkels. Het nadeel van de website is het feit dat je het logo van Wirewax in je productie blijft zien.

http://www.thinglink.com
Bij Thinklink kun je in een foto extra links toevoegen waarop gebruikers kunnen klikken. Wanneer ze dit doen verwijs je ze door naar filmpjes of extra informatie. De kunst van de tool is om een pakkende foto te maken waardoor mensen verder willen klikken. Er is ook de mogelijkheid om tegen betaling een 360 graden foto te gebruiken. Hierdoor zal de kijker het gevoel krijgen dat hij/zij in de productie rondloopt.

http://www.juxtapose.knightlab.com
In deze tool kun je foto’s bewerken door ze bij elkaar te plakken. Wanneer de gebruiker over de ene foto scrollt krijgt hij de oude foto te zien. Je scrollt over de foto om de foto’s te vergelijken. Deze tool wordt vaak gebruikt bij orkanen: eerst zie je de oude situatie en na het scrollen de situatie na de ramp.

Visage
In deze tool kun je gemakkelijk data overzichtelijk maken.

Slides.com
In Slides kun je presentaties maken. Het is een oplossing op de verouderde Powerpoint en Prezi manier van presenteren. De presentatie van Gemma is ook in Slides gemaakt.

Klynt
In Klynt maak je een interactieve documentaire. Deze tool is betaald en complex, maar zeker het proberen waard bij een grote productie. Emiel Elgersma heeft er een mooie productie over vluchtelingen in gemaakt. Deze is te zien op: www.emielelgersma.nl

Tot slot, nog wat handige tips:
Tools zeggen vaak dat ze gratis zijn, maar er zijn meestal kleine lettertjes die we vergeten te lezen over bijvoorbeeld de gratis gebruik periode.
Tools zijn vaak ontwikkelingen van start-ups. Hierdoor geld het principe dat wanneer het geld op is de tool ook verdwijnt. Jou eigen gemaakte productie verdwijnt niet, maar je kan hem niet meer updaten.
Kom je er niet uit? Bel de beheerders van de websites gerust. Het zijn vaak kleine bedrijven die goed benaderbaar zijn via skype of belcontact.
En gebruik altijd Google Chrome bij het gebruik van een tool.

Hier vind je de precentatie Tools en Journalistiek van Gemma van der Kamp.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk