De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikte in 2016 voor de dertiende keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent vier categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie, digitale productie en de aanmoedigingsprijs. In alle categorieën mocht de jury maximaal drie producties nomineren.
De winnaars werden bekend gemaakt op vrijdagavond 18 november tijdens het diner op de VVOJ-conferentie onderzoeksjournalistiek in Leuven. De winnaars kregen een glazen, gegraveerde loep, een oorkonde en €1500 per winnende productie. De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en €750.
De jury, onder voorzitterschap van Jeroen Smit, selecteerde kandidaten in de categorieën: Audiovisueel, Digitaal en Tekst. Ook werden drie producties voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs, voor talenten tot 30 jaar. Het aantal inzendingen was dit jaar lager dan normaal: 54. Het merendeel van de deelnemers stuurde tekstproducties in, in totaal 37. Audiovisueel en Digitaal bleven sterk achter, met respectievelijk 10 en 7 inzendingen. Voor de Aanmoedigingsprijs kwamen 11 inzendingen in aanmerking.
De genomineerden
Aanmoedigingsprijs
- Hansje van de Beek en Astrid Cornelisse voor Lek Suwinet (Argos Radio).
- Femke Awater, Pamela Kalkman, Emy Koopman en Tim Staal voor Het toezicht-sprookje (Investico/De Groene Amsterdammer).
- Enzo van Steenbergen voor Het NRC-euthanasieonderzoek (NRC Handelsblad).
Audiovisueel
- Huub Jaspers en Bart Nijpels voor Waarom Srebrenica moest vallen (Argos TV).
- André Nelis en Sander Rietveld voor De Spaghetticode (Zembla).
- Ton van der Ham en Norbert Reintjens voor Ziekenhuiscalamiteiten, deel I en II (Zembla).
Digitaal
- Maurits Martijn en Cees Wiebes voor Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren (De Correspondent).
- Adriana Homolova, Frank Mulder en Eva Schram voor Grote David tegen kleine Goliath en het bijbehorende online dossier (De Groene Amsterdammer/OneWorld).
Tekst
- Robert Dulmers en Casper Thomas voor Wie gaf het bevel? (De Groene Amsterdammer).
- Derk Stokmans voor Falende ICT bij de overheid (NRC Handelsblad).
- Marcel Haenen voor Mol onderwereld bij Nationale Recherche (NRC Handelsblad).
Geen Panama Papers?
Om in aanmerking te komen voor De Loep 2016 moest het werk zijn verschenen tussen 1 april 2015 en 31 maart 2016. Dit verklaart waarom de Panama Papers niet meedongen, aangezien de eerste artikelen hierover in Nederlandse en Vlaamse media vanaf zondag 3 april werden gepubliceerd.
Volledige jury
De jury bestond dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Anne de Blok,
Hilde Geens, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Alexander Pleijter, Jeroen Smit (vz) en Elke Vandersypen.
Het Loepreglement kun je hier nalezen.