#LROJ17, Woo

Wegwijs in de wereld van open data

Tom Kunzler van Open State Foundation.

Lokale bestuurslagen controleren kost veel tijd. Effectief werken met open data is daarom cruciaal. Tom Kunzler van Open State Foundation is daarin gespecialiseerd.  Hij maakte de deelnemers aan #LROJ17 wegwijs in de wereld van open databronnen. Waar zoekt een politieke waakhond?

door CATHÉRINE MINCZELES

Open data is publieke informatie die op een zodanige wijze beschikbaar is gesteld dat ze op laagdrempelige wijze herbruikbaar is in diverse toepassingen. Dat maakt open data tot ideaal materiaal voor data- en onderzoeksjournalisten.

Tom Kunzler is programmamanager politieke en bestuurlijke transparantie bij Open State Foundation. Deze stichting zet zich in voor digitale transparantie, door beschikbaarheid en het hergebruik van open data te stimuleren.

Moeilijkheden

Journalisten stuiten vaak op problemen bij het gebruik van open data. Tijdens de LROJ17-workshop van Kunzler wordt dat weer duidelijk. “Overheidsdata zijn vaak incorrect”, merkt iemand uit de zaal op. Ook wordt meerdere keren benoemd dat data in elke gemeente op een andere manier worden verzameld. “De informatie valt vaak niet goed met elkaar te vergelijken, doordat de informatie niet gestandaardiseerd is.”

In zijn workshop gaf Kunzler een overzicht van bestaande toepassingen die het volgens hem gemakkelijker maken om open data te verkennen.

loepjeVeel gemeenten zijn aangesloten bij een opendata platform en dit aantal blijft groeien. Zo ook de gemeente Utrecht. Het platform van deze gemeente vind je hier.

loepjeHet portaal van de Nederlandse overheid, waar gemeente hun informatie aan koppelen
zit onder deze link.

loepjeOok de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek  is een handig. Het CBS richt zich wel steeds minder op lokaal niveau, dus veel lokale data zal elders gevonden moeten worden.

loepjeOp de site van Open Spending zijn financiële gegevens simpel met elkaar te vergelijken. Zo kun je hier vinden dat Zandvoort meer aan parkeerbelasting per inwoner verdient dan Amsterdam.

loepjeDan is er ook nog nog de handige site Subsidietrekker.nl. Hierop zijn alle Nederlandse subsidies in kaart gebracht.

loepje

Nog een paar handige site, volgens Kunzler: Waar staat je gemeente?, de politieke nieuwsfeed 1848.nl, Haagse Feiten en Zoek Open Raadsinformatie.

loepjeHeb je hulp nodig om van de open data een verhaal te maken, dan kun je op deze sites terecht: LocalFocus, Woberator.nl en Datagraver.

loepje

De laatste tip van Kunzler luidt: gebruik de Wet hergebruik overheidsinformatie naast of in plaats van het indienen van een WOB-verzoek. Deze wet bestaat sinds 18 juli 2015 en verplicht overheden informatie die al openbaar is, op verzoek beschikbaar te stellen, in een herbruikbaar en digitaal bestandsformaat.

Mocht het toch van wobben komen: WOB-bverzoeken en –besluiten vind je op Openwob.nl.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk