#LROJ18, Woo

Kom naar #LROJ18 op 21 april

LRO_visual_v3

Doorgaan waar anderen ophouden is het thema van #LROJ18. Want in een wereld van spin, nepnieuws en snelle meningen is diepgravende, kritische en onafhankelijke journalistiek een noodzakelijk tegengif. Kom zaterdag 21 april naar de alweer achtste VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Tijdens #LROJ18 leer je nieuwe technieken en vaardigheden en doe je nieuwe, nuttige contacten op.

De opening keynote komt van schrijver en journalist Joris van Casteren. Hij maakte naam  met bijzondere reconstructies zoals Het been in de IJssel. Grondig onderzoek en een boeiend verhaal vertellen gaan heel goed samen, Joris laat je zien je hoe je dat aanpakt.

De organiserende werkgroep is ook blij en trots dat zij Eric Smit van Follow the Money mag verwelkomen bij de trainers. Met collega Kim van Keken werd Journalist van het Jaar 2017, na hun onthullingen over de onfrisse zakenpraktijken van de (inmiddels ex-) VVD-voorzitter Henry Keizer. Ze zijn tevens genomineerd voor de VVOJ onderzoeksprijs De Loep 2017.

Ook de andere trainers die aan #LROJ18 meewerken, hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Je ontmoet:

  • Claude Archer van Transparencia.be. Archer presenteert Brussels Papers: een project waarin journalisten van zeven Belgische media samen met burgerjournalisten en klokkenluiders bestuurlijke misstanden aan de kaak stellen.
  • Ralf Bodelier, initiator van de beweging World’s Best News. Bodelier gelooft niet meer in het aloude journalistieke credo ‘goed nieuws is geen nieuws’. Volgens hem is het tijd voor een nieuw paradigma: verantwoordelijke journalistiek.
  • Paul Bolwerk en Henk van Gelder. Deze misdaadjournalisten hebben meerdere onthullingen in Gelderland op hun naam staan. De jongste: hoe een voormalige drugsbaron probeerde de Korenmarkt in Arnhem over te nemen.
  • Ingrid de Groot. Zij publiceerde samen met haar AD-collega Peter Groenendijk spraakmakende verhalen over verdachte lozingen door chemieconcern DuPont en opvolger Chemours. De Groot laat je zien hoe je zulk onderzoek aanpakt.
  • Marco Knippen werkt bij het Noordhollands Dagblad. Hij doet onderzoek in de sportwereld. Met concrete en boeiende voorbeelden uit zijn werk maakt hij je wegwijs in deze nog jonge tak van onderzoeksjournalistiek.
  • Tom Kunzler is specialist in open databronnen. Leer van hem wat je allemaal kunt doen met openbaar toegankelijke politieke en bestuurlijke data, waar je die data kunt vinden én wat hergebruik van oude data kan opleveren.
  • Cora van Oorschot van het Kadaster. Zij laat zien hoe je met de linked geodata van Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) interessante analyses kunt uitvoeren, door verschillende databronnen aan elkaar te koppelen.
  • Pim Peterse van het Bureau voor Lokale Zaken, een platform waarop lokale onderzoeksjournalisten met elkaar, maar ook met deskundigen en burgerjournalisten, veilig kunnen samenwerken. Peterse vertelt over de ontwikkelingen rond het Bureau voor Lokale Zaken aan de hand van een onderzoekscasus.
  • Alexander Pleijter. Hij is als universitair docent online journalistiek aan de Universiteit Leiden nauw betrokken bij het project Nieuwscheckers. Pleijter gaat in op factchecking en nepnieuws.
  • Jerry Vermanen, datajournalist bij NRCV-KRO. Hij leert je binnen een uur hoe je zelf gegevens kunt verzamelen, hoe je betere tips van je lezers kunt krijgen en hoe je een data-expert wordt op jouw terrein in de regio.
  • Roger Vleugels, wobspecialist. De Wet openbaarheid van bestuur blijft een belangrijk middel voor journalisten. Vleugels legt je haarfijn uit hoe je dat wobben aanpakt en hoe je de vele blokkades die de overheid opwerpt, kunt omzeilen.

#LROJ18 biedt je natuurlijk ook volop gelegenheid kennis te maken met nieuwe collega’s en zo je netwerk uit te breiden. Een prima lunch en een afsluitende borrel zijn inbegrepen. #LROJ18 is al met al een must voor de journalist die meer wil bereiken en lokale en regionale journalistiek serieus neemt. Geef je snel op, want het aantal plaatsen is beperkt.

WANNEER zaterdag 21 april 2018, van 09:00 tot 17:00 uur
WAAR Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, Uithof Utrecht.
PRIJS €30 voor VVOJ-leden, €35 voor niet-leden. Inclusief koffie/thee, lunch en afsluitende borrel

#LROJ18 is toegankelijk voor journalisten die (freelance) werken voor lokale en regionale media, al dan niet betaald. Inschrijving geschiedt op individuele basis. Bij grote toeloop kan de afvaardiging per redactie worden beperkt tot twee redacteuren. De VVOJ neemt daarover dan contact op met de redactie.

Meteen inschrijven? Dan kan met het formulier hieronder.

Graag tot ziens op 21 april in Utrecht!

[gravityform id=”45″ title=”true” description=”true”]

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk