Daarnaast wordt er bij de afhandeling niet langer vooraf een zienswijze van derden gevraagd, maar aan het eind van de procedure. “Het vragen van zienswijze vooraf is conform de Algemene wet bestuursrecht de gangbare praktijk, maar vormt tegelijkertijd helaas ook een praktische bottleneck als het gaat om de snelheid van het proces. Uiteraard wil ik dat met deze wijziging de rechtsbescherming van de belanghebbenden gewaarborgd blijft. Er wordt daarom dan ook een afschrift van het besluit aan hen toegestuurd met hierbij de documenten zoals ik voornemens ben deze openbaar te maken”, aldus de minister in zijn brief aan de Kamer. Vervolgens hebben belanghebbenden alsnog vier weken de tijd om aan te geven of ze bezwaar hebben tegen de openbaarmaking van een document. Het is maar de vraag of dat voor journalisten veel verschil maakt.
Individuele behandeling
Verder belooft de minister dat verzoeken ook weer meer individueel worden behandeld, dit naar aanleiding van uitspraken van de rechtbank Midden-Nederland. De minister: “Verzoekers wordt medegedeeld op welk (onderdeel van hun) verzoek het deelbesluit ziet. Ook krijgen zij informatie of er met het deelbesluit volledig op hun verzoek is beslist, of dat er nog deelbesluiten zullen volgen en zo ja, welke deelbesluiten dit zijn. Daarnaast ontvangen verzoekers bij het deelbesluit, naast een algemene inventarislijst, ook een gepersonaliseerde inventarislijst.”
Miljoenen documenten
Bij VWS zijn 240 Wob-verzoeken over het coronabeleid ingediend. Dat betreft 5,8 miljoen documenten. Na een eerste schifting zijn er 1,8 miljoen documenten overgebleven die moeten worden beoordeeld.