Kenniscentrum, Nieuws

Nederlandse zoekmachine garandeert privacy

Wie met Ixquick een zoekopdracht uitvoert, doet dat sinds deze week volledig anoniem. Ook het tijdelijk opslaan van IP adressen is door nieuwe technologie niet meer nodig, vertelt directeur Robert Beens aan VVOJ-redacteur Rachel Levy. Volledige anonimiteit kan voor onderzoeksjournalisten van groot belang zijn.

Ixquick, opgericht in 1998, zet zich sinds 2006 in voor meer privacy op het internet. De zoekmachine gebruikt de resultaten van andere zoekmachines om een eigen resultatenlijst te produceren en is daarmee een zogeheten ‘meta search engine’.

De meeste zoekmachines bewaren de Internet Protocol (IP) adressen van hun gebruikers op hun server. Ook laten ze zogeheten ‘cookies’ achter die het internetgebruik van hun bezoekers registreert. Beide activiteiten hebben als doel om de resultatenlijst van de zoekmachines te optimaliseren.

Ook Ixquick bewaarde tot nu toe IP adressen van gebruikers, al was dat tijdelijk, voor een maximum van 48 uur.

‘Die tijdelijke data-opslag was nodig om misbruik van een zogeheten zoekrobot tegen te gaan,’ vertelt Beens.

‘Zoekrobots voeren vaak geautomatiseerde zoekopdrachten uit, soms tot enkele duizenden per minuut, waarbij ze IP-adressen en privé-gegevens proberen te achterhalen.’

Behalve dat dit een inbreuk op de privacy van mensen was, vertraagde dit de Ixquick-server enorm, aldus Beens.

‘Onze technici hadden 48 uur nodig om de IP adressen van de zoekrobots te traceren en te blokkeren,’ vertelt de directeur.

Nieuwe technologie die Ixquick heeft ontwikkelt, doet dit nu automatisch, meteen op het moment dat er een zoekopdracht plaatsvindt.

‘Ixquick maakt nu direct onderscheid tussen gewone mensen en zoekrobots. Die laatste groep wordt onmiddellijk geblokkeerd,’ aldus Beens.

De volgende stap van Ixquick is het opzetten van een zogeheten proxy server.

De zoekmachine kan nu nog uitsluitend de privacy garanderen van gebruikers van Ixquick zelf. Wie echter vanaf de Ixquick website naar een derde website doorklikt, verliest zijn anonimiteit meteen.

‘Een proxy server moet daar verandering in brengen,’ aldus Beens.

Ixquick won in juli 2008 de Euro Privacy Award voor haar inspanningen op het gebied van privacy. De VVOJ schreef er al eerder over.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ presenteert op de eerste Regiomiddag in 2025: een podcast die de Vlaamse onderwereld induikt, een succesvolle Vlaams- Nederlandse journalistieke samenwerking, een kersvers Brabants nieuwsplatform en 10 tips voor AI Tools.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk