Bij elkaar opgeteld leden de 640 parochies in 2020 een verlies van 15 miljoen euro. Bisdom Roermond staat op omvallen. Sinds kerken een ANBI-status hebben, zijn bij de Belastingdienst online hun kostenposten, inkomsten en het jaarresultaat (winst of verlies) te vinden. Enkele parochies publiceerden zelf hun balans, waardoor een beeld over hun vermogen ontstond. Meer informatie kwam uit jaarrapporten en onderzoeken. Ook spraken de journalisten goed ingevoerde bronnen bij de bisdommen.
Reportages over parochies laten vervolgens zien wat er achter de cijfers schuil gaat. Vooral de onderhouds- en stookkosten van de kerkgebouwen zijn hoog. Wordt een kerkgebouw verkocht, dan leidt dat tot vertrek van parochianen. De groep gelovigen die nog met enige regelmaat naar de kerk gaat is in 2018 geslonken tot zo’n 150.000, vier procent van alle katholieken. Deze groep wordt steeds ouder en het aantal kerkelijke huwelijken daalt per jaar zo’n tien tot vijftien procent. Ook doet maar zo’n dertig procent van de katholieken een financiële bijdrage.
Twee andere onderzoeksartikelen gaan over het aandeel buitenlandse priesters en de kloof tussen katholieken en hun leiding. Hiervoor werd een rondgang langs de opleidingen en een peiling gedaan.