Chatberichten van bewindslieden en bestuurders zijn van blijvende waarde, ook voor toekomstig historisch onderzoek, zegt het ACOI. Daarom moeten deze chatberichten blijvend worden bewaard en gearchiveerd. Chatberichten van de ambtelijke top moet de overheid tijdelijk bewaren, bijvoorbeeld vijf of tien jaar. Daarna kunnen ze worden verwijderd. Berichten van lagere ambtenaren hoeven niet opgeslagen te worden, omdat de informatiewaarde gering is én omdat het heel veel werk met zich mee zou brengen.
Vanaf volgend jaar
Het Adviescollege roept bewindslieden en bestuurders op om de nieuwe beheer- en bewaarstrategie voor chatberichten al vanaf volgend jaar toe te passen.
Ineke van Gent, voorzitter van het ACOI: “Toegang tot overheidsinformatie is een essentieel recht voor iedereen én noodzakelijk om de democratie beter te laten werken. Dat geldt niet alleen voor nota’s, rapporten en e-mails, maar net zo goed voor chatberichten. De wet gaat pas leven als de hoogste gezagsdragers het belang van openbaarheid en een goede informatiehuishouding erkennen. Daarom staat in ons advies: dit is geen corvee, dit is chefsache. Natuurlijk hoeft de overheid niet alles even goed en even lang te bewaren, maar moeten keuzes worden gemaakt.”
Premier Rutte
Aanleiding voor dit advies was de Volkskrant-onthulling vorig jaar dat premier Rutte dagelijks sms-berichten verwijderde van zijn mobiele telefoon. Dat leidde tot veel verontwaardiging. In oktober stelde de Inspectie voor Overheidsinformatie en Erfgoed dat hij dat nooit had mogen doen.