Door: Rosanne Kropman
Zo noemt de osint-kampioen een van de vrouwelijke onderzoeksjournalisten uit het publiek die een vraag moet beantwoorden zijn ‘lovely assistent’. Als hij een Duits onderzoek uit de doeken doet, schreeuwt hij zijn Duitse zoektermen door de zaal. ‘Ik snap zelf ook niet dat ik ga schreeuwen als ik Duits praat’, zegt hij. ‘Vind je dat erg,’ vraagt hij aan een Duitse vrouw uit het publiek. Die – vast door de zenuwen – zegt dat ze dat leuk vindt. Braaf gelach.
Maar genoeg over de vorm. Hoe verbluffend de workshop was, zong al door de gangen van het enorme Zweedse conferentiecentrum: Van Ess had met evenveel lenigheid als engelengeduld Chat GPT én Google voor zijn onderzoekskarretje weten te spannen. In de workshop deed hij uit de doeken hoe je Chat GPT en Google laat samenwerken. Hoe je bijvoorbeeld zoekt naar adressen waar synthetische drugs verkocht worden en wie erachter zitten. Hoe je de kwaliteit van profielfoto’s van sociale media verbetert, zodat je kunt zien wie of wat zich buiten het geselecteerde passe partout bevindt. Hoe je in Duitsland illegaal de as van je overleden grootmoeder mee naar huis kunt krijgen en welke begrafenisondernemers je daarbij kunnen helpen. Chat GPT helpt je ook met het zogenoemde ‘Google dorking’: het invoeren van verbouwde zoektermen, zodat Google verborgen informatie prijsgeeft.
Om Chat GPT effectief te gebruiken, moet je de bot wel de juiste vragen stellen. En dat is best een gepuzzel. Vaak kwam Van Ess via een lange rij stapjes pas tot het antwoord waarnaar hij zocht. Maar daar had hij een slimme truc voor. Hij vraagt namelijk tot besluit altijd aan Chat GPT na een zoektocht: ‘Hoe had ik mijn vraag moeten stellen om in één keer dit antwoord te krijgen?’ Waarop de bot een irritant logisch antwoord uitspuugt, waar je de volgende keer je voordeel mee kunt doen.