Het onderzoek naar de ondermijning van de rechtsstaat begon klassiek met achtergrondgesprekken met advocaten, officieren van justitie en misdaadverslaggevers. De gesprekken kwamen steeds weer uit op het Marengoproces waarin de criminele organisatie van Ridouan Taghi terecht staat, een omslagpunt volgens geïnterviewden. Daarom werd besloten het onderzoek toe te spitsen op advocaten, journalisten, officieren van justitie en rechters die bij dat proces zijn betrokken.
Omdat rechters en officieren niet met de pers mogen praten over lopende processen is er een enquête uitgezet via hun vakvereniging waarop 400 leden reageerden. Via achtergelaten contactgegevens konden de journalisten toch met vertegenwoordigers van deze beroepsgroepen in gesprek over het effect dat de terreurdreiging heeft op hun werk en hun naaste omgeving. Het onderzoek leverde uiteindelijk 800 A4’tjes aan uitgewerkte interviews op.
Om de (aangrijpende) ervaringen van de geïnterviewden in het verhaal tot hun recht te laten komen, kozen de journalisten voor een niet eerder door hun beproefde vertelvorm: oral history. Het artikel in De Groene volgt de chronologie van het Marengoproces en bestaat op een paar stukjes uitleg na, geheel uit quotes. De schrijvers waren weken bezig met het onderbrengen van de citaten in de zes hoofdstukken van het verhaal.
Daarnaast publiceerden ze een verhaal en nieuwsbericht waarin de resultaten van de enquête zijn verwerkt. De audio-opnamen van interviews en proceszittingen die voor het onderzoek zijn gemaakt, zijn beschikbaar gesteld aan de redactie van Argos, die er een radio 1-uitzending mee heeft gemaakt.