
Chris Bakker
Chris Bakker is sinds 2023 onderzoeksjournalist bij Omroep Brabant en werkte daarvoor bij verschillende lokale- en regionale media
Als actief lid bij de werkgroep Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek en de Woo-werkgroep, zet ik me de afgelopen jaren ervoor in om kennis en ervaringen uit te wisselen zodat we onze controlerende taak beter kunnen uitvoeren. Bij de werkgroepen zie ik hoe nuttig het is om bij elkaar te komen zodat we van elkaar kunnen leren en als journalistiek samen een vuist kunnen maken richting de overheid voor een werkbare Woo, maar ook het uitwisselen van (vernieuwende) journalistieke methodes en inzichten waardoor we ons werk beter kunnen doen. Als bestuurslid zou ik me graag willen inzetten voor het versterken van de journalistiek, met name op lokaal en regionaal niveau.

Sharyfah Bhageloe
Mijn naam is Sharyfah Bhageloe. Ik ben freelance (onderzoeks)journalist met een achtergrond in psychologie en een brede interesse in sociaal-maatschappelijke thema’s. Voor Vers Beton werk ik aan onderzoeksprojecten over Rotterdam. Zo onderzocht ik de structurele misstanden in de huisvesting van kunstenaars. En breng ik nu de koloniale route van de broodjes pom en bakkeljauw naar de Kruiskade in kaart.
Daarnaast maak ik voor de NOS nieuwsverhalen online, op de radio en voor tv. Die afwisseling houdt me scherp en helpt me om verhalen vanuit meerdere perspectieven te benaderen.
Sinds 2022 ben ik vrijwilliger bij de VVOJ. Ik denk inhoudelijk mee over de programmering van de jaarlijkse conferentie en zet me in voor sprekers en thema’s die buiten de gebaande paden gaan – zoals Nikole Hannah-Jones als keynote spreker in 2022. Een onderzoeksjournalist die niet voor iedereen binnen het traditionele profiel past.
Als bestuurslid zou ik willen bijdragen aan een vereniging die toegankelijk en relevant is voor álle onderzoeksjournalisten. De kracht van de VVOJ zit in kennisdeling en ik zie kansen om die verder te versterken tussen generaties, regio’s en disciplines.
Ik hoop me in te kunnen zetten voor een VVOJ die vernieuwend, inclusief en toekomstgericht blijft.

Anne Peetoom
Het vak Onderzoeksjournalistiek vinden de meeste studenten vooraf nogal intimiderend. Want je telt pas mee als je minstens een enorm schandaal op het spoor bent. Toch? Dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen, probeer ik dan uit te leggen. Gewoon moeilijke dingen makkelijk vertellen en noest doordieselen om nieuwe informatie naar boven te halen. Zonder jou zou dit verhaal er niet zijn geweest.
Dat verheven imago van onderzoeksjournalistiek mag er wat mij betreft wel af, zeker als het makers ervan weerhoudt om in een veelbelovend gek detail te duiken.
Ik stel me graag kandidaat voor het bestuurslidmaatschap van de VVOJ. Ik ben Anne Peetoom, eerst en vooral journalist, maar sinds een fiks aantal jaren ook docent journalistiek en journalistiek mentor. Ik gaf en geef praktijkvakken RTV en onderzoeksjournalistiek aan de RUG en UvA. Ik ben geworteld bij de publieke omroep als researcher, maker, presentator. Ooit in de regio (RTV Noord) en via NTR, Avro Netwerk, NOS Journaal en NOS Evenementen naar een freelancebestaan. Ik heb altijd geprobeerd jonge (en iets oudere) vakgenoten te enthousiasmeren voor ons mooie beroep. Ik hoop dat ik dat kan voortzetten binnen het bestuur van de VVOJ.

Pieter Van Maele
Pieter Vanmaele
tekst volgt

Coco Gubbels
(herverkiesbaar)
“In een wereld die steeds complexer wordt, is het van groot belang om grenzen te overschrijden. Als kandidaat voor het bestuur van de VVOJ ben ik vastbesloten om internationale samenwerking te bevorderen. Samen staan we sterker, vooral als onderzoeksjournalisten die geconfronteerd worden met uitdagingen die onze regio’s en landen overstijgen. Wanneer ervaringen en verschillende perspectieven samenkomen en best practices worden gedeeld, ontstaan er innovatieve ideeën en oplossingen.
Ik ben ervan overtuigd dat kennisdeling en open gesprekken de fundamenten vormen van onze persoonlijke en professionele groei. Door samen te leren en onze vaardigheden te ontwikkelen, kunnen we niet alleen onze individuele capaciteiten verbeteren, maar ook de onderlinge banden versterken. Daarom zet ik me binnen het bestuur, naast (inter)nationale samenwerkingen, in voor opleidingen en trainingen.”

Willemijn Sneep
(herverkiesbaar)
Mijn naam is Willemijn Sneep (1989). Als onderzoeksjournalist voor het Rotterdamse journalistieke platform Vers Beton, ben ik sinds 2022 lid van het VVOJ-bestuur. Daarin heb ik me de afgelopen jaren onder meer met veel plezier ingezet voor de inhoudelijke invulling van de VVOJ Conferentie, ons jaarlijkse hoogtepunt! Graag ga ik daar de komende jaren mee door – en/of met de andere taken die binnen het bestuur nodig zijn.
Ik studeerde Filosofie (BA) en Journalistiek & Nieuwe Media (MA) aan de Universiteit Leiden. Daarna ben ik aan de slag gegaan als freelancer voor diverse media en heb ik me bij Vers Beton verder ontwikkeld in de onderzoeksjournalistiek. Inmiddels doceer ik daarnaast alweer een aantal jaar het vak Journalistieke en Redactionele Vaardigheden aan een nieuwe lichting journalisten. Een semester per jaar, dus goed te combineren, en bovendien ontzettend leuk en leerzaam om dat vanuit mijn eigen journalistieke praktijk te doen.
Mijn eigen onderzoeksverhalen gaan meestal over maatschappelijke thema’s in Rotterdam: dakloosheid, Wmo, arbeidsmigranten, maar ik schrijf ook graag over duurzaamheid of klimaatthema’s. Naast mijn eigen schrijven doe ik soms freelanceklussen zoals programmering, interviews, workshops. En als ik niet werk ben ik meestal aan het buitenspelen: hardlopend of fietsend ergens in de bossen of bergen.

Débora Votquenne
(herverkiesbaar)
In een wereld waarin het nieuws sneller raast dan ooit, kan het belang van degelijke onderzoeksjournalistiek niet onderschat worden. We hebben journalisten nodig die tijd en middelen krijgen om maanden (of langer) alleen of in team aan een onderzoeksproject te kunnen werken. Maar evengoed moet er ruimte zijn voor de meer bescheiden werven: kleinere onderzoeken die een journalistiek verslag een diepere en meer gefundeerde laag geven.
Via mijn engagement bij de VVOJ draag ik mijn steentje bij om onderzoeksjournalistiek tot een evidentie te maken. Top of mind, een natuurlijke reflex die tijd mag kosten. De afgelopen jaren heb ik me als bestuurslid ingezet om de VVOJ-conferenties mee in goede banen te leiden, en om naar Nederlands voorbeeld, onderzoeksjournalistiek ook in Vlaanderen nog meer wind in de zeilen te geven. Een werk dat zeker lang nog niet af is en waar ik me in de komende bestuursperiode graag verder voor wil engageren.

Mira Sys
(herverkiesbaar)
Mijn naam is Mira Sys, ik ben onderzoeksjournalist voor Follow the Money en heb de afgelopen vier jaar met veel plezier in het VVOJ-bestuur gezeten. Daar ben ik contactpersoon voor de werkgroep VVOJ Start, die leuke en inhoudelijke borrels plannen voor beginnende journalisten, en voor de werkgroep regionale journalistiek. Zij organiseren middagen die er volledig op gericht zijn om de lokale en regionale onderzoeksjournalistiek in the spotlight te zetten.
Afgelopen drie jaar heb ik ook meegeholpen met het fijne en kundige team dat de VVOJ-conferenties organiseert. Ik ben zelf van Vlaamse afkomst en denk dat dat kan helpen om het Vlaamse perspectief af en toe wat meer in de verf te zetten. Ik zou me graag nog een bestuurstermijn op deze zaken toe kunnen leggen, en mee nadenken over hoe de VVOJ een steunpilaar kan zijn voor journalistieke vrijheden die onder druk staan, en tegelijkertijd een opstapje voor jonge of beginnende onderzoeksjournalisten die hun weg in het veld nog een beetje moeten vinden.