De armoede in Schiebroek-Zuid is in de statistieken niet zichtbaar omdat het deel uitmaakt van het rijke stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Onderzoeksjournalist Esther Rosenberg woont al twintig jaar in Schiebroek, aan de ‘goede’ kant van de sloot. Ze hoorde over plannen voor Schiebroek-Zuid, maar zag niks veranderen. Ze besloot tot een sociaal onderzoek. Ze wandelde en fietste veel door de buurt, op verschillende dagen en tijdstippen, zat er op bankjes, en sprak bewoners aan. Toen die haar gingen vertrouwen, hoorde ze wat er speelde.
Ze woonde vergaderingen bij in het rijke deel, over het arme deel. Daar bleek dat cijfers ontbraken om inzicht te geven in hoe nijpend de situatie was. Met twee collega’s besloot ze zelf data te gaan verzamelen. Ze bakenden ‘hun’ buurt af en het CBS was in staat om alle data hierover te produceren die ze standaard over wijken weergeven. Daaruit bleek onder meer dat in Schiebroek-Zuid het percentage mensen in de bijstand het hoogst was van heel Rotterdam. Ook werd zichtbaar dat overlastgevende groepen, toegewezen op basis van het totale wijkprofiel, allemaal in het kwetsbare zuidelijke deel van Schiebroek werden geplaatst.
Als gevolg van het artikel, ontving de buurt giften van particulieren en bedrijven. Verzoeken die de wijkraad, de woningstichting of de welzijnsstichting er al die jaren niet doorkregen bij de gemeente, worden nu met open armen ontvangen.