Martijn van Beek (1975) studeerde psychologie in Nijmegen, werkte daarna voor een huis-aan-huisblad, om vervolgens via een werkervaringsplaats bij uitgeverij Wegener journalistiek geschoold te worden. Hij werkt nu op de stadsredactie Nijmegen van de Gelderlander met als specialisme politie, brandweer en andere hulpdiensten. Zijn werk bestaat vaak uit research: politie en justitie zijn niet scheutig met informatie, terwijl hij het nieuws wil kunnen duiden en daarom geen genoegen neemt met vage, tweeregelige persberichten.
Vasco van der Boon (Utrecht, 1957) werkt sinds 1980 in de journalistiek. Hij publiceerde onder meer bij de Financieel-Ekonomische Tijd, De Morgen, die Taz, De Waarheid, Utrechtse lokale radio, en televisieprogramma’s van RTL en Veronica. Sinds 1990 is van der Boon in dienst van het Financieele Dagblad. In 1999 kreeg hij de Raden van Arbeid-prijs voor zijn sociaal-economische oeuvre. Datzelfde jaar bemachtigde hij de tweede plaats bij de AEX-Financiële Persprijs voor een serie over het toezicht op financiële conglomeraten.
Karin van den Born studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Werkte als free-lance researcher voor diverse documentaires. Werd daarna redacteur bij het televisieprogramma Zembla en werkt nu als redacteur bij Andere Tijden.
Rob Bruins Slot studeerde geschiedenis en amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Werkte als redacteur bij het televisieprogramma Het Blauwe Licht en deed research voor de series Hoe oorlogen eindigen en Verhalen uit het land van Voldongen Feiten. Werkt nu als redacteur bij Andere Tijden.
Xavier Carbonez (26) heeft zich begin dit jaar gevestigd als freelance journalist. Hij studeerde politieke wetenschappen in Leuven en Namen en rondde kandidaturen af in de audiovisuele kunsten aan het Rijks Instituut voor Technische Scholing in Brussel. Met een beurs van het Fonds Pascal Decroos deed hij voor het weekblad Trends onderzoek naar netwerken in het Belgische bedrijfsleven. Artikelen van Carbonez werden onder andere gepubliceerd in De Financieel-Economische Tijd, Le Soir, De Standaard en Knack.
Kristof Clerix (1978) werkt als journalist voor maandblad MO* en krant De Morgen Hij studeerde Germaanse Talen (KU Leuven, GMU Duisburg) en de aanvullende opleiding Ontwikkelingssamenwerking (Universiteit Gent). Sinds 2002 werkt Kristof in de media, zijn interesse gaat vooral uit naar de Europese Unie, Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie, jongerencultuur, internationale samenwerking en conflictpreventie.
Bart Demyttenaere (1963) publiceerde in 1995 zijn eerste kinderboek, Frederiks geheim, dat bekroond werd door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury 1997. Ondertussen verschenen reeds twintig boeken (waarvan diverse titels vertaald werden in het Frans, Japans, Spaans en Catalaans). In 2000 verscheen zijn veelgeprezen boek De last van het leven. Zelfmoord in België en Nederland. Voor zijn boek Levenslang, een blik achter de tralies van de Belgische gevangenissen, ontving Bart Demyttenaere een werkbeurs van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en de Koning Boudewijnstichting. Momenteel werkt Demyttenaere aan zijn meerjarenproject Tien Levens (Manteau), waarvan het eerste deel in 2004 verscheen, en aan een fotoboek over de vluchtelingenproblematiek.
Indra Dewitte (1972) studeerde Germaanse filologie. Van 1998 tot 2000 werkte ze bij de nieuwsdienst radio en tv van VTM. Sinds 2000 werkt ze bij de nieuwsdienst van de VRT, achtereenvolgens bij Koppen, Het Journaal en Terzake.
Siem Eikelenboom ging naar de School voor de Journalistiek en studeerde muziekwetenschappen en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Van 1990 tot 1996 werkte hij bij Amersfoortse Courant/Utrechts Nieuwsblad, van 1996 tot 1998 bij tv-programma Zembla en sinds 1998 is hij in dienst van NOVA. Bij uitgeverij Veen publiceerde Eikelenboom twee boeken: De Genetische Vingerafdruk (2000), genomineerd voor de Eureka-prijs, en Jihad In de Polder (2004).
Bart van Eldert (38) is chef nieuwsdienst Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant. Hij begeleidde verschillende onderzoeksprojecten. Van Eldert werkte onder meer als editiecoördinator, coördinator eindredactie en plv chef stad/regio. Ook gaf hij leiding aan uitgeverijbrede projecten. Tevens werkte hij als samensteller mee aan verschillende boeken van de krant. Eerder werkte hij voor de AVRO bij de tv-actualiteitenrubriek Televizier en voor diverse praatprogramma’s.
Henk van Gelder (1967) studeerde journalistiek in Kampen. In 1991 begon hij bij de Arnhemse Courant, waar hij in 1996 overstapte naar de nieuwsdienst met in zijn portefeuille openbare orde en veiligheid. Na de fusie tussen Arnhemse Courant en De Gelderlander werkte hij op de nieuwsdienst van De Gelderlander als algemeen verslaggever. Vooral jeugdcriminaliteit heeft zijn speciale belangstelling.
Ruth Hopkins (1973, Sutton Coldfield, UK) studeerde internationaal recht en journalistiek in Amsterdam. Sinds haar afstuderen werkt ze als freelance journalist voor onder meer Trouw, The Guardian, de Standaard, NRC Handelsblad, Opzij en Wordt Vervolgd. Verder is ze hoofdredacteur van Terecht van de Liga voor de Rechten van de Mens. Sinds 2000 schrijft Hopkins veel over mensenhandel. In 2003 deed ze onderzoek naar vrouwenhandel, in opdracht van de Europese Commissie. Ze geeft ook lezingen over mensenhandel in binnen- en buitenland aan politie, politici en academici. In september 2005 verschijnt bij uitgeverij de Geus een boek van Hopkins over dit schrijnende probleem.
Michiel Hulshof (Boxtel, 24 augustus 1976) studeerde geneeskunde in Amsterdam, werkte als leraar Engels in Madrid en kwam na de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam terecht bij Vrij Nederland, waar hij werkt als algemeen redacteur met specialisatie politiek. Hij woont in Amsterdam, waar voorlopig alleen de kat hem gezelschap houdt.
Gerda Jansen Hendriks studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte als verslaggever bij televisierubrieken als Panoramiek, NOS Laat en Diogenes. Maakte afleveringen voor de historische series Na de Oorlog en De Affaire. Mede-oprichter van en regisseur bij Andere Tijden.
Onderzoeksjournalist Huub Jaspers werkt sinds 1996 bij het VPRO-programma Argos (vrijdagochtend, Radio 1). Jaspers deed onder meer onderzoek bij het Transnational Institute (TNI) in Amsterdam naar de effectiviteit van het Non-proliferatieverdrag (kernwapens). Hij werkt regelmatig samen met radio-, televisie- en dagbladjournalisten in Duitsland. Dit leidde tot coproducties met: WDR, Berliner Zeitung, Tagesspiegel, Hamburger Abendblatt e.a.. Inzake de Special Forces in Afghanistan en Irak werkte Jaspers samen met onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Franz Josef Hutsch.
Fotojournalist Geert van Kesteren (1966) werkt sinds 1991 voor tal van grote opdrachtgevers, waaronder Newsweek, the NewYorker, Der Stern, Der Spiegel, GEO, VSD (Frankrijk) en een reeks Nederlandse bladen. Ook fotografeert hij voor organisaties als UNICEF. Zowel internationaal als in eigen land (o.a. Zilveren Camera 1998) won hij tientallen prijzen. In 2000 publiceerde hij het boek: ‘Mwendanjangula! Aids in Zambia’. In oktober 2004 verscheen zijn boek ‘Why, mister why?’, Iraq 2003-2004.
Martijn Koolhoven (1965) werkt sinds zijn afstuderen (1986, School voor de Journalistiek Utrecht) bij Dagblad De Telegraaf. Hij coverde een reeks calamiteiten, en ook affaires als de IRT-affaire, diverse FIOD-zaken en WorldOnLine. Vanaf 1998 legt Koolhoven zich toe op onderzoeksjournalistiek. Specialisaties: de familie en het concern Van der Valk (Koolhoven is de enige echte Toekan-watcher), de seksindustrie, de kansspelmarkt en de Quote Top-500. Hij onthulde het ‘Friends and Family Program’ van Nina Brink en bracht onder meer onthullingen over Holland Casino, fraude in de gezondheidszorg, heimelijke televisiesponsoring door de rijksoverheid en geldstromen in de Nederlandse seksindustrie en bij de publieke omroep.
Martijn Krabbendam (1974, in Schiedam). Werkte bij Maasstad Weekbladen, het Rotterdams Dagblad en de Westlandse Courant. Na twee jaar School voor Journalistiek in Utrecht (1994-1997), kreeg hij een baan aangeboden bij VI, waar hij sindsdien werkt als verslaggever. Werkt eerder samen met Taco van den Velde aan onderzoeksprojecten, zoals naar het aankoopbeleid van Rob Baan (toenmalig technisch directeur Feyenoord).
Arthur van Leeuwen is redacteur bij Elsevier. Hij is projectleider research en heeft zich toegelegd op kwantitatief onderzoek. Dat leidde onder meer tot een overzicht over de kwaliteit van universitaire opleidingen, een inkomensmonitor, de kwaliteit van ziekenhuizen, misdaadcijfers, en de kwaliteit van lokaal bestuur.
Yvonne van de Meent is freelance onderwijsjournalist. Sinds 1998 analyseert zij jaarlijks de jaarrekeningen van alle hogescholen. Ervaring met jaarrekeningenonderzoek deed zij op bij HBO-Journaal, het opiniemaandblad voor het hoger beroepsonderwijs, waarvan zij tot oktober 2003 hoofdredacteur was. In 1998 veroorzaakte ze opschudding door te onthullen dat het aantal contacturen in het hbo is teruglopen van vijfentwintig tot dertig uur per week naar vijftien tot twintig uur per week. In 1999 werd door haar onderzoek bekend dat meer dan de helft van de hogescholen in de rode cijfers zat. Dat was aanleiding voor discussie in de Tweede Kamer.
Tom-Jan Meeus (1961, Made en Drimmelen) werkte als tiener al voor lokale en regionale kranten. Hij studeerde Journalistiek in Utrecht, en begon daarna als politiek redacteur bij De Tijd. In 1990 stapte hij over naar NRC Handelsblad, waar hij werkt als onderzoeksjournalist. Hij deed projectmatig research op het gebied van politiek, binnenlands bestuur, milieu, economie, zware criminaliteit, goede doelen en sport. Met Marcel Haenen schreef hij een boek over de IRT-affaire met Cees Banning een boek over geheime staatssteun aan Philips en politieke pogingen deze te maskeren. Begin jaren negentig doceerde hij non-fictie schrijven aan schrijversvakschool ‘t Colofon: ook was hij een jaar chef verslaggeverij bij NRC.
Joost Oranje (41) begon als leerling-journalist bij Boom Pers. Na de Utrechtse School voor de Journalistiek werkte hij in diverse functies bij radioactualiteitenrubrieken. In 1990 stapte hij over naar de tv (Nieuwslijn en vanaf ’94 de researchredactie van NOVA). Sinds 1998 is hij redacteur bij NRC Handelsblad, waar hij vooral onderzoeksjournalistiek bedrijft. Hij schreef een boek over de Surinaamse Decembermoorden en was in 2003 en 2004 gastdocent onderzoeksjournalistiek aan de UvA.
Hendrina Praamsma deed de School voor Journalistiek in Utrecht en studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte als (eind)redacteur bij onder meer Sonja, B&W en Nova. Deed research voor documentaires als Dutch Approach, A Cry from the Grave en Het Glazen Huis. Werkte tot 2004 voor Andere Tijden. Geeft nu les in Nederlands als tweede taal.
John Schoorl (1961) is sinds 1998 algemeen verslaggever van de Volkskrant. Daarvoor werkte hij drie jaar als onderzoeksjournalist en verslaggever voor NOVA, het actualiteitenprogramma van de VARA-NPS, en zes jaar als verslaggever voor het Haarlems Dagblad. Samen met Jan Meeus deed hij onderzoek naar de uitbreiding van Schiphol en naar de bouwfraudeaffaire. Over dit laatste onderwerp schreven Schoorl en Meeus het boek ‘Zand Erover’. Voor hun bouwfraudepublicaties werden ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Vorig jaar verscheen ook een boek over muziek onder de titel ‘De Naald Erin!’ (uitgeverij 521).
Jos Slats (1959) studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij werkte bij de Amersfoortse Courant, opinieweekblad Vrij Nederland, de Volkskrant en later opnieuw bij Vrij Nederland. In 2002 werd hij redacteur/programmamaker bij Reporter van de KRO.
Jeroen Smit (1963) studeerde bedrijfskunde in Groningen. Als organisatieadviseur stapte hij over naar de journalistiek en was de afgelopen 14 jaar redacteur bij het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het zakenweekblad FEM/De Week (nu Fem/Business). Werkt nu als freelancer voor o.a. Business Nieuws Radio en Teleac/NOT
Margo Smit (1960) haalde haar doctoraal Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Utrecht, en haar MA Journalistiek aan Stanford University. Ze was eerst bureauredacteur en later parlementair verslaggever voor het RTL-Nieuws voor ze overstapte naar de publieke omroep. Via Twee Vandaag, Veronica Nieuwslijn en KRO’s OntbijtTV kwam ze in 1997 als programmamaker bij ‘Reporter’ .
Henk Tolsma (56) werkt sinds 1976 als technisch journalist, bij achtereenvolgens de bladen PT/Aktueel, Intermediair, Ingenieurskrant en – sinds 1994 – bij Technisch Weekblad. Hij heeft in 1972 de opleiding hbo informatietechniek afgerond, en heeft zich vervolgens via cursussen – waaronder de opleiding Wetenschapsjournalistiek van de School voor de Journalistiek in Utrecht – verder bekwaamd in zijn huidige werkterrein. Hij heeft daarnaast drie boeken op zijn naam staan (als mede-auteur en eindredacteur), over de chiptechnologie (1979), nieuwe materialen (1986) en over trends in de techniek (1996).
Taco van den Velde (1961 in Middelburg). Kandidaats geschiedenis in Utrecht. Werkte bij de sportredactie van de Provinciale Zeeuwse Courant van 1989 tot 1996. Sinds 1996 redacteur bij Voetbal International.
Gaby Vullings is redacteur bij Elsevier. Zij werkt veel aan grotere, kwantitatieve projecten.
Tino Wallaart (Delft, 16 december 1972) studeerde biologie in Amsterdam, was actief binnen de politieke vernieuwingsbeweging Niet Nix en werkte bijna zes jaar als politiek redacteur voor Vrij Nederland. Inmiddels is hij parlementair verslaggever bij het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. Hij woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen.
Jeroen Wester (bedrijfskunde, Groningen) werkte van 1996 tot 2001 bij Het Financieele Dagblad. Daar publiceerde hij samen met een collega het boek ,’Baan, opkomst en ondergang van een softwarebedrijf’. Sinds 2001 is hij werkzaam bij NRC Handelsblad.