Uitgelicht
De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.
Wat heb jij nodig om beter te kunnen wobben? Zou je wel eens willen overleggen met collega-journalisten, of zie je meer in een database met alle bestuursorganen? Of een tool om je Wob-verzoeken te beheren?
De Eerste Kamer heeft dinsdag 5 oktober het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer Wet open overheid (Woo) en de wijzigingen die in een novelle zijn voorgesteld, aangenomen. De Wet open overheid vervangt in de loop van volgend jaar de Wob, de Wet openbaarheid van bestuur.
VVOJ en NVJ willen niet meepraten over de inrichting van het Platform Open overheidsinformatie (PLOOI). Op dit platform moeten overheidsorganisaties documenten publiceren die ze straks onder de nieuwe Wet open overheid (Woo) verplicht openbaar moeten maken.
Minister Hugo de Jonge van VWS heeft extra maatregelen genomen om de afhandeling van de Wob-verzoeken over corona te verbeteren. Dit bovenop de maatregelen die in juli al zijn aangekondigd. Zo zijn er extra Wob-juristen aangenomen zodat er vanaf oktober in totaal 99 juristen bezig zijn met de Wob-verzoeken.
Het ministerie van VWS zal bij de beoordeling van Wob-verzoeken niet langer de persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren weglakken. En komende maanden worden nog eens vijftig extra Wob-juristen aangenomen.
Een deel van de Eerste Kamer aarzelt over de behandeling van de Wet open overheid (Woo) nu de transparantie van het openbaar bestuur breed ter discussie staat. Dat blijkt uit een reeks vragen aan het kabinet en aan de indieners van het initiatiefwetsvoorstel (GroenLinks en D66).
Ambtenaren van de provincie Gelderland krijgen regelmatig het advies om hun WhatsApp-berichten op te schonen. Dit om te voorkomen dat de app-jes bij een eventueel Wob-verzoek openbaar moeten worden gemaakt.
De gemeente Amsterdam doet er gemiddeld 19 weken over om te beslissen over een Wob-verzoek, vijf keer zo lang als door de wet is voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.
De Wet open overheid (Woo) wordt vermoedelijk nog dit voorjaar behandeld in de Eerste Kamer, nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel. De Woo komt in plaats van de Wob, de veertig jaar oude Wet openbaarheid van bestuur. De nieuwe wet, waarover acht jaar is onderhandeld, zal waarschijnlijk eind 2022 of begin 2023 in werking treden