Uitgelicht
Een onderzoek van NRC naar de inboedel van de koninklijke paleizen die de staat zou hebben
gekocht, leidde tot een Wob-verzoek daarnaar.
Na een tip van een bron uit het Wassenaarse over het onvrijwillige vertrek van burgemeester Jan Hoekema aldaar in 2017, besloot het NRC zijn vertrekregeling en alle communicatie daar rondom te wobben.
Journalisten zijn boos. De nieuwe wet die voor meer transparantie bij de overheid moest zorgen, is ‘rijp voor de prullenbak’, schreven de NVJ, de VVOJ en tientallen redacties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De indieners daarentegen vinden dat hun wet wel degelijk voor een transparantere overheid zorgt. Op 8 oktober gaan ze in perscentrum Nieuwspoort met elkaar in debat.
Uit de met een beroep op de Wob verkregen stukken blijkt dat de Nederlandse overheid ‘zich al lang volledig bewust is van de onmogelijke opdracht om de bouw van sojawegen en -havens met duurzaamheid te combineren’.
Juist bij politiek gevoelige kwesties zijn ministeries traag met het reageren op verzoeken via de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar 2077 verzoeken die de overheid sinds 2016 online publiceerde.
Wob-verzoeken moeten pas openbaar worden gemaakt bij het vrijgeven van de gevraagde documenten, schrijft de VVOJ aan de initiatiefnemers van de website Open Wob.
De WOB-werkgroep van de VVOJ timmert aan de weg. Er is een speciale WOB-website in de maak en tijdens de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2018 was de werkgroep nadrukkelijk aanwezig.
De inzet van een internationaal team van onderzoeksjournalisten uit alle 28 EU-landen om het Europarlement te dwingen tot meer transparantie over de onkostenvergoedingen, heeft (nog) geen succes gehad.